Over de CCG

Wie zijn wij?

De Commercieele Club Groningen (CCG) is één van de oudste en bekendste netwerken van Groningen. We richten ons vooral op ondernemers, overheid en bedrijfsleven. Ons doel is interessante bijeenkomsten te organiseren en faciliteren en hiermee netwerken én de economische bedrijvigheid te versterken. We organiseren maandelijks een bijeenkomst zoals een lunch- of dinerbijeenkomst met een interessante spreker. Als lid van de CCG krijg je vaak de mogelijkheid om een introducee mee te nemen. Verder organiseren we jaarlijks een kerstgala, een traditionele palingparty en een zomerborrel waar ook partners van harte welkom zijn. We zijn een netwerk waar inhoud en gezelligheid samenkomen.

Onze geschiedenis

In de tweede wereldoorlog organiseerde het maandblad "succes" uit 's-Gravenshage een cursus "Spreken in het openbaar" voor mensen uit de zakenwereld. Tijdens deze cursus werden excursies en bijeenkomsten georganiseerd. Na de oorlog hield deze club op te bestaan, maar een aantal Groningse ondernemers had de behoefte deze contacten voor te zetten en zo ontstond het idee in het Noorden een club op te richten. Met een aantal bevriende ondernemers is toen (met als voorbeeld de CC Den Haag - binnen Nederland de oudste in annuïteit) De Commercieele Club Groningen (CCG) opgericht: officieel op 18 maart 1946.

Ontwikkeling van het bestuur

Op het moment van de oprichting waren er 27 leden waaruit een bestuur werd gekozen. Jarenlang is de Club een mannenclub geweest. Logisch waarschijnlijk, want zoveel vrouwen waren toen niet actief in leidinggevende functies. In 1957 diende de eerste vrouw een verzoek in om lid te mogen worden. Dit verzoek werd afgewezen. Jaren later, in 1973, (het jaar van de vrouw) werd besloten vrouwen toe te laten tot de CCG. Toch werd pas in februari 1983 de eerste vrouw lid. Sinds 1993 maken ook vrouwen deel uit van het bestuur.

Ontwikkeling van de club

Onder leiding van diverse enthousiaste voorzitters is de club in de loop van de jaren uitgegroeid tot één van de grootste commerciële clubs in ons land. Veel bekende Nederlanders zoals diverse ministers, captains of industry, leidinggevende uit het bankwezen waren gedurende de afgelopen jaren bij de club te gast en ontelbare excursies naar grote bedrijven en instellingen weren georganiseerd.

Onder auspiciën van de Commercieele Club Groningen is in 1988 de Jongeren Commerciële Club, de JCC opgericht. De JCC is een zelfstandige club met een eigen activiteitenprogramma. Met bestuur en leden worden vriendschappelijke betrekkingen onderhouden.