Winnaar van Groninger Ondernemers Prijs Harm Koopman inspireert leden Commercieele Club Groningen

25 februari, 2019

‘Wat zíjn er in Stad en Ommeland toch indrukwekkende bedrijven!’ Dat zullen veel van de aanwezige leden van de Commercieele Club Groningen in De Coendersborg donderdag 7 februari voor zichzelf hebben vastgesteld na een bijzondere inleiding van Harm Koopman (44), één van de directieleden van het familiebedrijf de Koopman Logistics Group uit Leek. Dit bedrijf won in november de Groninger Ondernemingsprijs 2018. Met Harm Koopman had de Commercieele Club Groningen wederom een spreker gevonden die niet alleen over zijn bedrijf kan vertellen, maar ook een inspirerend voorbeeld was van ambitieus ondernemerschap, doorzettingsvermogen en visie.

Harm Koopman werkt pas vijf jaar in het familiebedrijf, omdat het bij Koopman gebruikelijk is dat familieleden eerst elders ervaring op doen. Daarna, en na een assessment waarin uitvoerig wordt bekeken of ze geschikt zijn, kunnen ze pas betrokken worden bij het leiden van het bedrijf. En dat doet Harm Koopman nu met veel plezier, zo vertelde hij. Zijn lezing was daarom zo boeiend omdat hij duidelijk maakte dat het gaat om een bedrijf dat – om in voetbaltermen te spreken –  meedraait in de top van de Europa League. Het bedrijf is zelfs zó professioneel dat wanneer Harm Koopman niet verschijnt op een directievergadering hij 250 euro in de pot moet stoppen…

Als een van de eerste bedrijven in Groningen doet Koopman, met een omzet van 165 miljoen euro en1055 medewerkers, zelfs al ervaringen op met de blockchain technologie. Harm Koopman hoopt dat het bedrijf binnen tien jaar nog een keer zo groot wordt.

Het begon allemaal in 1930 met één vrachtwagen voor het transporteren van melk. Maar nu, bijna tachtig jaar later, houdt het bedrijf zich met tal van transport-gerelateerde zaken bezig. Zo runt Koopman een compleet 24-uurs distributiebedrijf voor pakketten en pallets. De mosterdbruine vrachtwagens van Koopman Logistics Group, vol nieuwe personenauto’s, zijn een bekend fenomeen op de snelweg. Voormalige leaseauto’s worden door Koopman opgepoetst, gerepareerd en daarna verhandeld.

‘Het was prachtig dat wij de Ondernemersprijs hebben gewonnen. Eén van de leuke dingen van het winnen van die prijs was dat onze chauffeurs door onze klanten worden gefeliciteerd. Dáar ben ik pas echt trots op’, zo vertelde Harm Koopman.

Waardering voor het personeel is misschien ook wel een van de factoren voor de verklaring van het succes van Koopman Logistics. Want, zeker in deze tijd van toenemende personeelsschaarste, is het zaak om je personeel te koesteren. Maar ook om je medewerkers goed op te leiden, want ook het beroep van chauffeur op een hypermoderne auto vereist tegenwoordig zeer grote kennis en vaardigheden.

En zo komen we bij de boodschap van Harm Koopman aan de leden van de CCG. ‘Wie het personeel heeft, én de IT, heeft het werk!’, aldus de directeur van Koopman Cargo & Koopman TransMission.