Wereldzakenvrouw van het Jaar Marion Tjin-Tham-Sjin inspireert vrouwelijke én mannelijke leden CCG

14 juli, 2019

Groningen heeft voor het eerst in de geschiedenis een ‘Wereldzakenvrouw van het Jaar’ voortgebracht. Maar de kans is groot dat Groningen straks een soort hofleverancier wordt voor deze titel, want vrouwelijke leden van de Commercieele Club Groningen (CCG) kennen nu het antwoord op de vraag: ‘Hoe sleep ik de titel Zakenvrouw van de Wereld’ in de wacht. Althans díe vrouwelijke leden van de CCG die donderdagmiddag 6 juni aanwezig waren tijdens een opmerkelijke en goed bezochte lezing van Marion Tjin-Tham-Sjin in De Rietschans aan de oevers van het Paterswoldsemeer.

Marion Tjin-Tham-Sjin (45) is geboren en getogen in Appingedam, met een Nederlandse moeder en een Chinese vader. In De Rietschans vertelde ze uitvoerig over haar loopbaan, de start van haar bedrijf en uiteindelijk over het winnen van de titel ‘Wereldzakenvrouw van het Jaar’.

‘China vond ik vroeger als kind maar helemaal niks. Ook al had ik een Chinese vader. Ik ben dan ook eerst begonnen met een studie Spaans’, vertelde Marion, die vroeger ook lid was van de Jongeren Commerciële Club Groningen (JCC) en de CCG. Ze begon haar loopbaan in de kartonindustrie in Appingedam.

Maar gaandeweg begon ze toch interesse te krijgen in China, en zeker ook in export naar China. Tijdens het werken kwam ze echter vaak Nederlanders tegen die niets van China begrepen en die stelden dat ‘alle Chinezen leugenaars zijn’. Volgens haar was er echter vooral sprake van culturele misverstanden en om deze te helpen voorkomen, besloot ze het bedrijf ‘Splendid China’ op te richten. In het jaar 2011 opende ze ook een vestiging in Sjanghai.

Sindsdien is het hard gegaan. Kennelijk bestaat er in de markt grote behoefte aan een organisatie als Splendid China dat bedrijven die naar China willen exporteren, helpt vermijden dat ze in valkuilen stappen. Inmiddels heeft ze al tien medewerkers. En ze voorziet een verdere groei, want voor bedrijven met originele producten is China echt ‘the place to be’.

In mei 2018 werd de onderneemster uit Appingedam gekroond tot Wereldzakenvrouw van dat jaar tijdens het Wintrade Gala in Londen.

‘Eén van de redenen dat ík die titel heb gewonnen, is dat de jury het belangrijk vindt dat het zakendoen met China vanuit Europa wordt gestimuleerd. Veel Europeanen weten niet hoe ze zaken moeten doen in China. Kennelijk zagen ze in mij een mooie aanleiding om daar aandacht voor te vragen’, vertelde Marion.

Maar, hoe bescheiden dat ook is: feit blijft dat ze oprichter en eigenaar is van een bedrijf met vestigingen in Nederland en Appingedam. ‘Ik zou Groningse bedrijven die iets moois te bieden hebben echt willen aanraden om naar China te gaan. Dat land telt 500.000 miljonairs. Als je mensen zoekt die iets te besteden hebben, dan moet je die kant op’, aldus Marion.

Met name voor bedrijven die reizen organiseren of luxe producten verkopen, verwacht ze in China een interessante markt.

Wel maakt ze zich grote zorgen om de handelsoorlog tussen de VS (Trump) en China. Ze vindt dat China het hoofd tot nu toe koel heeft gehouden, maar verwacht wel dat de Chinezen met tegenmaatregelen zulken komen. ‘En dat gaat ons állemaal raken’.

Tip aan vrouwelijke leden
Maar nu terug naar het begin van dit artikel. Hoe wordt je zakenvrouw van het Jaar?

‘Zorg er als zakenvrouw voor dat je je kop boven het maaiveld uitsteekt! Zorg dat de media je weet te vinden. En als je niet zeker weet of je dit allemaal wel durft of kunt: gewoon doen!’, aldus Marion
Tjin-Tham-Sjin.