Paul Dijkstra-award van Commercieele Club Groningen naar ondernemend JCC-lid Marijn Poelman (27) van Qlic

23 april, 2019

Een nieuwe generatie talentvolle jonge ondernemers dient zich aan. Er hangt in Groningen bij jongeren momenteel een zéer vruchtbaar ondernemersklimaat. Die conclusie viel wel te trekken bij de uitreiking van de Paul Dijkstra-Award op maandag 1 april in restaurant De Coendersborg in Groningen. De Paul Dijkstra Award is een bijzondere onderscheiding van de Commercieele Club Groningen om aanstormend talent in het zonnetje te zetten en jong ondernemerschap te bevorderen. En talent: dat hebben we momenteel zeker in Groningen!

De Paul Dijkstra Award ging deze keer naar Marijn Poelman, oprichter en eigenaar van on-line developer Qlic. Poelman (27) lijkt een beetje de nieuwe Ben Woldring te worden, want hij is nog zeer jong, heeft al een groot bedrijf en ook hij begon al rond zijn veertiende te ondernemen in het jaar 2006.

De Paul Dijkstra Award is vernoemd naar CCG-erelid Paul Dijkstra (72), tot aan diens pensioen succesvol ondernemer in Groningen: hij was directeur-grootaandeelhouder van een technisch isolatiebedrijf. Paul Dijkstra, die de prijs zelf zou uitreiken, is al bijna vijftig jaar betrokken bij de Commercieele Club.

De naar Dijkstra vernoemde prijs is nu in totaal acht keer uitgereikt, waarvan de laatste vijf keer aan een lid van de Jongeren Commerciële Club. Deze prijs lijkt dan ook een belangrijke functie te hebben, want het is een unieke manier om jong ondernemerschap te stimuleren. Het criterium voor het winnen van de prijs is dat het moet gaan om een zelfstandig ondernemer die innovatief is én lid is van de JCC.

De uitslag van de verkiezing werd op vakkundige en soepele wijze bekend gemaakt door bestuurslid Lars Evers. Er waren in totaal drie kandidaten. Behalve Qlic ook Ramón en Pascuál Abe, eigenaren en in 2011 de oprichters van NOVA-incasso. Dat bedrijf biedt een totaalpakket voor debiteurenbeheer en voor het incasseren van achterstallige rekeningen.

Tweede kandidaat voor de prijs was Rein Schuil van het door studenten van de Hanzehogeschool opgerichte Envitron. Dit bedrijf bouwt een energiemanagementsysteem. Envitron wil de onbalans tussen vraag en aanbod van energiestromen als elektriciteit en warmte verhelpen.

Maar de hoofdprijs, ter waarde van vijftienhonderd euro te besteden bij een CCG lid naar keuze, ging uiteindelijk zoals gezegd naar Marijn Poelman. Zijn bedrijf telt inmiddels achttien medewerkers, maakt meer dan een miljoen omzet, groeit meer dan zestig procent per jaar en heeft de ambitie om binnen vijf jaar uit te groeien tot meer dan zeventig medewerkers.

Volgens juryvoorzitter Lars Evers is Marijn Poelman een ‘man van structuren, van controleren en bijsturen en dwingt hij zo succes af’. ‘Hij kan klanten verder laten groeien met software op maat’, stelde hij.

Marijn Poelman was zeer blij met de prijs. ‘Superleuk! Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had…’, zo gaf hij ruiterlijk toe. In elk geval kon hij een lange neus maken naar zijn vrienden van de JCC die ook waren genomineerd, maar die het niet waren geworden: Rein Schuil en Pascual en Ramon Abe. ‘Sorry, jongens, pech voor jullie, maar de Paul Dijkstra Award is voor mij!’

De jury bestond deze keer uit: Paul Dijkstra, Ruth Pruim, vice-voorzitter CCG, Lars Evers, bestuurslid CCG en Bart Giezen, penningmeester CCG.