Alex Friedrich praat leden Commercieele Club Groningen uitvoerig bij over corona

12 oktober, 2020

Een actuelere spreker over een uiterst relevant onderwerp had de Commercieele Club Groningen afgelopen najaar niet kunnen bedenken. In oktober kwam de Groningse arts-microbioloog professor Alex Friedrich namelijk naar De Coendersborg om er tijdens een club-event een inleiding te houden. Daarbij waren slechts enkele (bestuurs-) leden van de Club aanwezig, maar dankzij internet konden alle andere belangstellenden de lezing vanuit huis volgen.

Professor Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectieziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), nam er die woensdagavond álle tijd voor om de toehoorders volledig te informeren over de laatste wetenschappelijke kennis omtrent corona, en om over zijn persoonlijke inzichten en ervaringen te vertellen.

Friedrich had eerder dat jaar landelijk grote bekendheid gekregen omdat hij op grote schaal medewerkers van het UMCG had laten testen op het corona-virus. Hij had daarmee verspreiding van het virus door de Groningse ziekenhuismedewerkers die op wintersport waren geweest voorkomen, waardoor het aantal besmettingen in Groningen geruime tijd aanzienlijk lager bleef dan elders in Nederland.

Immuniteit opbouwen ‘onaanvaardbaar’

In de tijd dat hij zijn lezing hield was er nog een discussie in Nederland om het virus maar haar gang te laten gaan en zo groepsimmuniteit op te bouwen. Maar Friedrich verzette zich bij de Commercieele Club fel tegen opvatting. Volgens hem zou 84 procent van de bevolking dan inderdaad amper ziek worden. Maar 12 procent zou dan wel in het ziekenhuis belanden. Procentueel misschien niet zo veel, maar in absolute getallen gaat het dan wel om twee miljoen mensen.

Ook zou 3 procent van de bevolking op de intensive care belanden, en dan gaat het wel om 510.000 mensen. En 1 procent van de bevolking zou overlijden: dan heb je het wel over 170.000 mensen. “De methode om niks te doen en mensen weerstand op te laten bouwen is onaanvaardbaar”, aldus Friedrich.

Een andere opmerkelijke uitspraak van Friedrich die avond in de Coendersborg was om Groningse studenten in te schakelen bij de bestrijding van het corona-virus. Die opmerking was bijzonder omdat studenten soms met scheve ogen werden aangekeken, omdat zij verantwoordelijk werden gesteld voor verspreiding van het virus.

“Studenten vormen niet het probleem bij de bestrijding van het corona-virus. Ze zijn juist de oplossing.”  Volgens de Groningse hoogleraar is het verstandig om studenten te betrekken bij de oplossing van de problematiek. “Studenten zijn jong en worden daardoor minder snel ziek. Eigenlijk hebben ze een ‘bulletproof’ vest aan die ze beschermt tegen de ziekte. Maar daar moeten we juist gebruik van maken. En ook kunnen we studenten inzetten om andere studenten te overtuigen hoe ze zich het beste kunnen gedragen om de verspreiding van het virus te beperken”, aldus Friedrich.

Tijdens zijn lezing ging de hoogleraar ook nog uitvoerig in op het verschil in zorgsystemen tussen Nederland en Duitsland, het nut van het dragen van maskers en op de vraag of we corona onder controle kunnen krijgen.

‘Ik ben er van overtuigd dat we de pandemie op termijn kunnen terug brengen tot een normale infectieziekte. We zijn de generatie met de meeste kennis en de meeste middelen, dus het zal ik weet zeker dat dat gaat lukken’, aldus Friedrich.

Terugkijken

Wellicht heb je de zeer interessante en actuele presentatie van prof. dr. Alex W. Friedrich van afgelopen woensdag in De Coendersborg gemist. Geen nood, hierbij een linkje zodat je deze alsnog in alle rust kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.