Leden van de Commercieele Club Groningen op bezoek bij de “Kroonjuwelen van Groningen” weten nu alles over “het nieuwe goud”

23 september, 2020

Tientallen leden van de Commercieele Club Groningen die deelnamen aan een bijzonder bedrijfsbezoek hebben de “Kroonjuwelen” van Groningen bezichtigd en weten nu alles van het “nieuwe goud” van Groningen.

Het betrof een bedrijfsbezoek op maandagmiddag 21 september aan het datacenter Bytesnet op het Zernikepark in Groningen. Je zou dit centrum één van de kernen van de toekomstige economie van Groningen kunnen noemen. Want bij Bytesnet houden ze zich niet alleen bezig met het op de meest efficiënte wijze opslaan van data van de grootste noordelijke bedrijven en instellingen, maar ook is er een datalab gevestigd, waar ze nu al nadenken over waardevolle ontwikkelingen die misschien pas over tien jaar gemeengoed zullen zijn.

“We zijn op bezoek bij de Kroonjuwelen van Groningen. De opslag en verwerking van data vormen het nieuwe goud”, zei na afloop Bart Giezen, penningmeester van de Commercieele Club Groningen. Hij nam als waarnemend voorzitter de honneurs waar en zorgde voor een hartelijke ontvangst van de tientallen leden van de CCG.

In verband met corona werden alle regels om afstand te houden strikt gevolgd. Vanwege corona was er deze middag geen rondleiding door het gebouw. Maar wel kreeg iedereen tekst en uitleg in het auditorium, waar plaats genoeg was om met voldoende onderlinge afstand de inleiding te volgen die werd gegeven door Peter de Jong, CEO van het datacenter Bytesnet.

Het datacenter Bytesnet is niet alleen een van de meest innovatieve datacenters van Nederland, maar ook een enorme energievreter. Daarom doet deze instelling er alles aan om het energieverbruik te verminderen. Eén van de mogelijkheden is het inzetten van ‘groene waterstof’, zo vertelde Peter de Jong.

Het opvallende gebouw van Bytesnet is overigens een ontwerp van CCG-lid, Gerard Schijf van het Groningse architectenbureau Team4.

                         

Als dank voor zijn inleiding boden Bart Giezen en oud-voorzitter Harm Post Peter de Jong na afloop de traditionele Groninger koek van Knol aan. Ook daarbij moest de anderhalve meter maatregel worden gerespecteerd, maar gezien de lengte van de koek – twee meter – was het geen enkel probleem om ook díe regel te respecteren.