Leden Commercieele Club Groningen tijdens Promotiedagen bijgepraat over “Leeuwarden, Culturele Hoofdstad”

27 november, 2017

Wat hebben Harm Post, voorzitter van de Commercieele Club Groningen, en Tjeerd van Bekkum, directeur van de organisatie Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018 met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht misschien niet veel, maar wie even luistert, hoort het meteen: enthousiasme! Dat werd in elk geval zeer duidelijk tijdens een bijzondere bijeenkomst van de Commercieele Club Groningen op de eerste dag van de Promotiedagen. ’s Avonds organiseerde de Commercieele Club Groningen tijdens die Promotiedagen namelijk een druk bezochte lezing in Martiniplaza, die werd verzorgd door de heer Tjeerd van Bekkum.

Tjeerd van Bekkum – (Archief foto)

 

Deze informeerde de leden van de Commercieele Club, bijeengekomen in de vroegere topsporthal van Martiniplaza, op zeer aanstekelijke wijze over wat er in 2018 allemaal gaat gebeuren in en rond Leeuwarden in 2018. Hij deed dat op zó’n geestdriftige wijze dat je bijna zin kreeg om meteen de trein naar Leeuwarden te nemen. Maar dat zou weinig zin hebben gehad, want het jaar van de culturele hoofdstad Europa 2018 begint pas op 26 januari.

In elk geval was het een zeer boeiende en geanimeerde avond op dinsdag 7 november in Martiniplaza. Er waren vele tientallen leden van de Commercieele Club op afgekomen, waardoor de zaal helemaal vol was. Na afloop was er ook volop gelegenheid om te netwerken, en voor alle gasten waren er speciale “golden credit-cards” waarmee iedereen zijn of haar consumpties kon bestellen. Leden van de Jongere Commerciële Club Groningen waren hier ook in groten getale bij aanwezig.
De locatie was strategisch ook handig gekozen, want wie wilde kon ook nog een wandelingetje maken tijdens de Promotiedagen, waarmee velen deze avond twee vliegen in één klap vingen: zowel een bezoek aan de Promotiedagen, als het bijwonen van een informatieve bijeenkomst van de Commercieele Club.

Leeuwarden Culturele Hoofdstad

Tjeerd van Bekkum is sinds juli vorig jaar directeur van de organisatie van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Daarvoor was hij burgemeester van Drachten en Marum, waar hij nu nog steeds woont. Volgens Van Bekkum waren zeer velen in Leeuwarden en Friesland nogal sceptisch over het evenement, tótdat de organisatie in oktober in één klap het programma, de website, een magazine, ticketing-systeem en een huis-aan-huiskrant presenteerde. Sindsdien lijkt het evenement zeer breed te worden gedragen. Overigens is het in de ogen van Van Bekkum geen Fries, maar een Noordelijk evenement, waarbij er ook activiteiten in de provincie Groningen zijn.

‘Het is bovendien geen eenmalig evenement. Het is een beweging die ook door moet gaan ná 2018. We willen namelijk een structuur optuigen die er voor zorgt dat er zeer veel gaat gebeuren in het Noorden, ook om toeristen te lokken. Dat willen we ook na het jaar 2018 met vereende krachten blijven doen’, zo betoogde Van Bekkum.

Hij vertelde dat er het komend jaar maar liefst tweehonderd evenementen zijn gepland. Hij constateerde dat de steden Groningen en Leeuwarden goed met elkaar optrekken, maar dat de provincies nog steeds ‘aan elkaar moeten wennen’. ‘Het is jammer dat de provincies nog niet innig samenwerken, want Friesland is ‘te dun’ bevolkt om het allemaal alleen te doen. Maar Groningen en Leeuwarden snappen het wel goed.’

‘In Amsterdam zijn momenteel al te veel toeristen. Daarom wil Amsterdam ze wel wegdáuwen. Dat is een grote kans voor het Noorden, want dan kunnen ze mooi hier naar toe. Maar je moet wel spektakel bieden om mensen hier naar toe te halen. Dat is een enorme kans voor het Noorden om hier een stuk vitaliteit te krijgen. Dus niet alleen tijdens het evenement Culturele Hoofstad 2018, maar ook daarna moeten we er in het Noorden samen de schouders onder zetten’, aldus de organisatie-directeur.

Na afloop kreeg hij uit handen van Harm Post een enorme Groninger koek aangeboden, die gelukkig wél in zijn auto paste en die mogelijk het begin symboliseerde van een inniger samenwerking tussen Groningen en Friesland om meer opvallende evenementen in het Noorden te organiseren.