20 maart, 2019
Het was precies op dag dat de Commercieele Club Groningen haar 73ste verjaardag vierde: maandag 18 maart kwamen leden van deze vereniging bij elkaar op verschillende locaties in Groningen; De Sleutel, Dennis Cooking Place en bij La Sanne. Niet, zoals driekwart eeuw geleden misschien gebruikelijk was in een statige sociëteit of restaurant, maar in eenvoudige ruimtes om te koken.
Zoals in wijkcentrum ‘Bie de Buuf’ in de Paradijsvogelstraat, waar een tiental leden deelnam aan een bijzondere kookworkshop van LaSanne. Deze kookworkshop toonde aan dat de Commercieele Club na al die jaren mídden in het leven staat en open staat voor nieuwe avontuurlijke activiteiten om leden in staat te stellen elkaar beter te leren kennen.
Het lijkt er op dat kookworkshops een zeer aantrekkelijke formule opleveren voor leden om elkaar informeel beter of op een andere manier te leren kennen.
De kookworkshop van LaSanne was in één opzicht opmerkelijk omdat deze werd verzorgd door Sanne Rolsma, zelf al twee jaar bestuurslid van de Jongeren Commerciële Club (JCC). Zij is dus vertrouwd met de wereld van de Commercieele Club Groningen. Maar al zou ze een vereniging van – bijvoorbeeld – plattelandsvrouwen op bezoek hebben gehad: Sanne verstaat de kunst van het verbinden van mensen. Zij zorgde dat iedereen zich snel thuis voelde en kon inspirerend vertellen over haar favoriete keuken. Deze avond vertelde ze over recepten van de momenteel populaire en beroemde chef-kok Yotam Ottolenghi, een Irakese chef uit Londen en momenteel een beetje de nieuwe Jamie Oliver. Kleurrijke gerechten vol groenten en kruiden uit het Midden-Oosten.
De leden van de Commercieele Club die deze avond bij La Sanne waren, bleken afkomstig uit zeer uiteenlopende sectoren van de Groningse economie.
Johan Kamps bijvoorbeeld is fiscalist. Sinds 1 juli 2018 is hij gestopt als partner bij BDO en geniet hij van zijn vrije tijd. Daarnaast is hij actief als bestuurder, investeerder in vastgoed en all round adviseur in het familiebedrijf.
Lilian Veldman is misschien niet van álle markten thuis, maar wel van heel veel. Samen met haar man heeft ze het bedrijf Parkingware BV, voor duurzame parkeeroplossingen. Het gaat om een softwarebedrijf, dat onder meer alle kentekencamera’s op Schiphol heeft geleverd. Daarnaast heeft ze ook een kookstudio in Gieterveen.
Annemarie de Groot bleek deze avond uitstekend in staat om pasta te maken. Ze is kunstenaar in Groningen en maakte samen met Elwin ter Horst (ondernemer duurzame energie die een bedrijf heeft opgezet dat daken huurt om zonnepanelen op te plaatsen) pastaslierten van meer dan een meter lengte (!). Elwin vertelde dat hij er in was geslaagd om de daken van de rail-terminal Veendam te huren. Het grootste dak van Groningen, dat plaats biedt aan 40.000 zonnepanelen.
Die zonnepanelen vormden dan weer een interessant onderwerp voor een gesprek met Marco van der Kreeke, directeur (CEO) van Groningen Airport Eelde. Deze is inmiddels zeven jaar directeur van de luchthaven en heeft veel nieuwe verbindingen tot stand kunnen brengen met andere grote luchthavens. Ook hij is zeer inventief en stimuleerde de ontwikkeling van de luchthaven tot centrum voor drones. En ook start er binnenkort de aanleg van een groot zonnepark.
Heiman Bollegraaf is oud-directeur van Bollegraaf Recycling Solutions. Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde dat hij sinds hij niet meer de CEO is, hij zijn eigen agenda kan bepalen. ‘Maar dat leidde er wel toe dat ik onlangs een week te vroeg op een afspraak in Utrecht was’, zo vertelde hij.
Martin van Delden heeft tegenwoordig ook wat meer vrije tijd. Hij was directeur-eigenaar van Van Delden Bouw in Kiel-Windeweer. Maar onlangs is de zaak overgenomen door zijn zoon, nu de achtste generatie in dit familiebedrijf. Martin heeft nu alle tijd voor zijn hobby’s: paarden en golf (“slecht weer is er niet, slechte kleding wel!”).
Bernie Beikes is interim-manager en eigenaar van bureau BB, voor slagvaardig organiseren en effectief verbeteren. Hij bleek ook slagvaardig en effectief met potten en pannen om te kunnen gaan.
Dit gezelschap dus boog zich over de recepten van Sanne en Yotam Ottolenghi. Met veel succes, want tussen het praten en netwerken door bleken ze ook in staat de tips van Sanne uitstekend op te volgen, hetgeen resulteerde in een uitstekend, zelf gekookt, driegangendiner.