Hooghoudt heeft handen vol aan nieuw product, jeneverproeverijen én aan steunen van ‘De Graanrepubliek’

23 juni, 2020

Hij had zich het lidmaatschap van de Commercieele Club Groningen íets anders voorgesteld. Arno Donkersloot (53), algemeen directeur van distilleerderij Hooghoudt, meldde zich begin dit jaar aan als lid in de hoop deel te kunnen nemen aan verenigingsactiviteiten, nieuwe mensen te ontmoeten en ook om iets te kunnen vertellen over opmerkelijke activiteiten van Hooghoudt. Maar dat pakte een beetje anders uit.

Want nog voor hij ook maar één activiteit bij kon wonen, brak de corona-crisis uit en kwam het complete sociale leven stil te liggen. Daardoor hield Donkersloot wel alle tijd over om Hooghoudt te laten reageren op de crisis, want het was alle hens aan dek.

Kort na de start van de corona-uitbraak besloot het bedrijf namelijk mee te helpen een zeer acuut tekort aan ontsmettingsmiddelen in Nederland te helpen verminderen.

‘Wij werken altijd al met alcohol en we bedachten dat het voor ons niet zo moeilijk zou moeten zijn om een “sanitiser” te maken, ontsmettingsmiddel. Dat bleek inderdaad vrij eenvoudig. Wel was het nodig om vrijstellingen te krijgen, onder meer voor het heffen van accijns. Maar dat is allemaal goed gekomen en we hebben veel kunnen produceren’, vertelt Donkersloot.

Overigens was het maar goed ook dat Hooghoudt het ontsmettingsmiddel kon maken, want de vraag vanuit de horeca stortte finaal in. Dankzij het ontsmettingsmiddel is Hooghoudt tot nu toe zonder al te veel kleerscheuren uit de lockdown gekomen.

De productie van het middel gaat Hooghoudt zó goed af dat het bedrijf overweegt om het vast in de productie op te nemen, maar dan moeten de tijdelijke vergunningen en vrijstellingen nog wel structureel geregeld worden. Leden van de Commercieele Club Groningen kregen overigens ook al een fles van het middel thuis gestuurd als attentie van de vereniging.

Houdt Hoop
Ook op een ander manier speelde Hooghoudt zich in de kijker. Want het bedrijf paste de letters van de bekende reclame op het dak van Vindicat tijdelijk aan. Sinds begin april staat er nu: “Houdt Hoop”. ‘Wij hadden al wat ervaring opgedaan met het aanbrengen van wijzigingen in onze reclame tekst. We proberen daar een beetje mee te spelen en te reageren op de actualiteit. Eén van onze medewerkers kwam toen op het idee om de tekst te veranderen in: “Houdt Hoop”, om zo een positieve boodschap uit te brengen en een klein steuntje in de rug te kunnen geven. We hebben er veel reacties op gekregen.’

Commercieele Club Groningen
In elk geval hoopt Donkersloot dat er spoedig weer activiteiten komen van de Commercieele Club waar hij wél naar toe kan gaan om zo zijn netwerk te vergroten. ‘Ik kom uit het Westen en ben nu negen jaar directeur van Hooghoudt. Het lijkt mij goed om mijn netwerk te vergroten en daarom ben ik lid geworden’.

Maar hij heeft ook nog een andere reden. Hooghoudt is namelijk zeer actief geworden bij het bevorderen van duurzame landbouw in oost-Groningen. Daar is een organisatie van akkerbouwers onder de naam ‘De Graanrepubliek’. ‘Wij vinden dat een prachtig initiatief. Als bedrijf willen wij zelf ook graag duurzame grondstoffen afnemen. En daarom zijn wij momenteel met hart en ziel bezig om De Graanrepubliek te helpen. En daar zou ik graag een keer aandacht aan willen schenken tijdens een bijeenkomst van de Commercieele Club’.

Jeneverproverij
Hooghoudt doet ook zeer z’n best om jenever weer populair te maken als drank. Eén van de middelen daartoe is het organiseren van proeverijen. Omdat dat fysiek niet mogelijk is, heeft Hooghoudt op 15 juni jl. een online-proeverij georganiseerd voor leden van de Commercieele Club Groningen.

Tijdens deze basisproeverij leerden de leden echt veel over jenever en waren zij aan het einde van de rit heel veel info rijker die ze daarvoor nog niet wisten. Maar het draaide natuurlijk ook om proeven! Laurens Speek, smaakexpert van Hooghoudt, nam ons aan de hand door jeneverland en loodste ons via Willem van Oranje en de periode voorafgaand aan de drooglegging in Amerika, langs de introductie van de jonge jenevers van nu. Zoals de RAW Genever, Aged Genever 5 years en Sweet Spiced Genever.