Historische gebeurtenissen bij Commercieele Club Groningen

23 januari, 2019

 

Het werd een historische avond, dinsdag de 22ste januari van het jaar 2019. Er zouden deze avond twee zaken gebeuren die in de lange geschiedenis van de Commercieele Club Groningen nog niet eerder waren voorgekomen…

We hebben het over een bijzondere ledenbijeenkomst van de Commercieele Club in de Buitensociëteit aan de Meerweg aan de rand van het Paterswoldsemeer.’s Zomers zijn er op deze locatie de palingparty’s, vaak op zinderend warme middagen in juli, maar nu was het hartje winter en er was zelfs enige sneeuw gevallen.

De hele dag door waren er waarschuwingen geweest voor sneeuwval. En daar had uiteindelijk ook de uitgenodigde spreker, NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, zijn oren naar laten hangen en besloten zijn komst af te zeggen.

Dit tot enige teleurstelling van de Commercieele Club, maar daar lieten ze zich niet uit het veld slaan. Ze lieten de geplande bijeenkomst gewoon doorgaan, dan maar zonder Peter Vandermeersch. Ook zeer veel leden bleken niet onder de indruk van de sneeuw en kwamen gewoon opdagen voor een gezellige netwerkbijeenkomst. ‘Gewéldig dat jullie zijn gekomen. Daarmee geeft iedereen blijk van een sterk clubgevoel!’, aldus voorzitter Harm Post.

Hij nodigde het gezelschap uit om even naar buiten te gaan voor een foto in de sneeuw door hoffotograaf Jan Buwalda. Het zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van de Commercieele Club dat clubleden zich lieten fotograferen in de sneeuw. En dat was het eerste historische feit.

“Verweking”
Het zat voorzitter Harm Post toch niet helemaal lekker dat Peter Vandermeersch niet was komen opdagen en hij stak er een beetje de draak mee. “Het kan ook niet een béetje sneeuwen in Nederland of er geldt meteen code geel of oranje. Volgens mij is er sprake van “verweking” van onze samenleving. Vroeger, toen ik in een eerdere functie nog directeur was van busmaatschappij GADO moest er eerst een écht pak sneeuw liggen wilden de chauffeurs zelfs maar beginnen met nádenken over stoppen. Maar nu ligt half Nederland plat bij een centimetertje sneeuw. Slappe hap!”, aldus de voorzitter.

Even later was hij al weer wat vrolijker toen hij ook een voordeel zag in het feit dat enkele leden hadden afgezegd.

‘Het toeval wil dat ik deze dagen alleen thuis ben. Er zijn nu gelukkig wat “doggy bags” over gebleven, dus hoef ik voorlopig ook niet meer te koken…’

Wat te doen met de koek?
Traditiegetrouw had de Commercieele Club Groningen een gigantische koek bestel  bestemd als dank voor de spreker. Maar wat moet je met een koek als de spreker niet komt opdagen? De Club bleef dus met een mega-Groninger koek zitten en dat was dan het tweede historische feit deze avond!

Maar gelukkig wist CCG-lid Lars Evers er wel raad mee. Hij moest deze avond nog naar het Belgische Mechelen, dus hij kon de koek mooi meenemen om cadeau te doen aan onze zuiderburen. Zodat de koek dan wel niet terecht kwam bij de uit België afkomstige Peter Vandermeersch, maar wel bij zijn landgenoten. We zullen afwachten hoe de Bourgondische Belgen zullen reageren op de koek van Lars Evers en of hij heelhuids terugkeert van zijn uitstapje naar Mechelen…