23 juni, 2020
Veel bedrijven hebben het momenteel zwaar in de Groningse economie, maar dat geldt lang niet voor álle ondernemingen. Door het sombere nieuws van de laatste tijd zou je bijna vergeten dat er ook bedrijven en branches zijn waar ze minder last hebben van de corona-crisis. Zoals bijvoorbeeld de bouwsector. Harry Leggedoor is directeur-eigenaar van een van de grootste zelfstandige bouwbedrijven van Groningen; Geveke Bouw & Ontwikkeling BV. Hij is ook oud-bestuurslid van de Commercieele Club Groningen en is nog steeds met veel plezier lid. We vroegen hem hoe híj aankijkt tegen de huidige economische situatie.
‘Vrijwel alle projecten die wij onder handen hadden bij het uitbreken van de crisis lopen gewoon door. Zeker: we hebben vrij ingrijpende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de medewerkers volgens de richtlijnen van het RIVM kunnen werken. Met de juiste instructies, extra faciliteiten en collegiaal verantwoordelijkheidsbesef, blijkt dat prima te kunnen op de bouwplaatsen’, vertelt Harry. Op de kantoren kunnen de RIVM-maatregelen ook goed worden toegepast en daarnaast kunnen medewerkers deels thuiswerken.
Geveke Bouw heeft ruim 130 medewerkers en daar komen indirect nog eens driehonderd mensen bij. Een grote verantwoordelijkheid voor de directeur. Je zou verwachten dat Leggedoor misschien wat zenuwachtig zou zijn, maar hij legt uit waarom hij dat momenteel niet echt is.
‘De bouwbranche is in economische zin ‘laat-cyclisch’. Als het tegenzit, duurt het even voor het onze sector bereikt. Wij kunnen qua werk in elk geval nog twee jaar vooruit. Wel is het nog even afwachten hoe de portefeuille zich zal ontwikkelen na 2022’, vertelt Leggedoor.
Tot op heden is in de portefeuille-ontwikkeling nog geen verontrustende trend waarneembaar en is er voor hem dus weinig reden om pessimistisch te zijn, betoogt hij. Hij prijst zich daarmee voorlopig gelukkig ten opzichte van de nu zwaar getroffen ondernemers en werknemers in bijvoorbeeld horeca, cultuur of personen met contactberoepen.
Hoe de toekomst er uit zal zien, weet Leggedoor uiteraard ook niet, maar volgens hem is er geen reden om daarover uitsluitend pessimistisch te zijn. ‘Het hangt er vooral vanaf hoe lang het gaat duren voor er een vaccin is. Maar áls dat vaccin er eenmaal is, kan het economisch gezien allemaal ook snel weer beter gaan. Het is dus afwachten’, betoogt hij.
De Commercieele Club Groningen
Crisis of geen crisis: Leggedoor blijft enthousiast lid van de Commercieele Club Groningen. ‘Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik er de laatste tijd wat te weinig ben geweest. Dat komt ook omdat ik jarenlang bestuurslid ben geweest. Toen ik daarmee stopte dacht ik: “Ik moet het nieuwe bestuur wel een kans geven”. Ik wilde ze niet voor de voeten lopen. Maar ik heb mij voorgenomen om de activiteiten weer op te pakken als de corona-dampen zijn opgetrokken’, zegt hij.
Ja, natuurlijk: je kunt in dit corona tijdperk natuurlijk ook gaan ‘zoomen’. Maar daar heeft Harry niet zo veel trek in. ‘Ik “zoom” en “team” de hele tijd week al wat af. Nee: er gaat niets boven gewoon normaal contact’.
In elk geval kan hij iedereen, zeker de jongere generatie, aanbevelen om lid te worden van de Commercieele Club. Waarom? “Het is het Clubhuis van Groningen! Je spreekt er elkaar in ongedwongen sfeer, het is hartstikke gezellig en je kunt er volkomen onverwachts zakendoen’.
‘De Commercieele Club Groningen is de Club van de beslissers in de Groningse economie. Ik kan het iedereen dus aanraden die aan het begin van hun loopbaan staan om er een zeer waardevol economisch netwerk op te bouwen’, aldus Harry Leggedoor.