Gezamenlijke Commerciële Clubs bezorgen Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra stijlvol en warm onthaal op Suikerunieterrein Groningen

19 november, 2019

Drie Commerciële clubs uit Groningen, Friesland en Drenthe kunnen samen honderden ondernemers uit het hele Noorden op de been brengen, die samen de Amerikaanse ambassadeur een stijlvol onthaal bieden en daarmee samen ook een mooi visitekaartje vormden van de Noord-Nederlandse economie.

Dat was allemaal te zien tijdens een bijzondere bijeenkomst op het Suikerunieterrein in Groningen op dinsdagavond 15 oktober. Die avond was de Commercieele Club Groningen gastheer van een bijeenkomst van commerciële clubs, mede georganiseerd door CC Assen en Friese Zaken.

Het Commercieel Centrum Assen (CCA) en Friese Zaken (in 2016 ontstaan als opvolger van De Commerciële Club Friesland) organiseren samen met de CCG om de twee jaar noordelijke bijeenkomsten. Doel van die gezamenlijke bijeenkomsten is leden in staat te stellen het eigen netwerk te verbreden, tot óver de eigen stad- of provinciegrenzen heen. Dit jaar was de Commercieele Club Groningen gastheer voor het Noordelijke evenement. Voor de CCG was Harm Post de gastheer, terwijl Robert Wielinga namens Friese Zaken de aanwezigen ontving en Marco Dijsselhof namens het Commercieel Centrum Assen de binnenkomers welkom heette.

Het lijkt er zeer op dat de bijeenkomst geslaagd was. Líjkt, want het is natuurlijk lastig in te schatten of er inderdaad veel nieuwe contacten zijn gelegd tussen Friezen, Groningers en Drenten en of zij hun netwerk hebben kunnen verbreden. Maar zeker is wel dat de belangstelling voor het evenement zeer groot was en dat de zaal aan de lippen hing van Pete Hoekstra, die vakkundig en met respect werd ondervraagd door verslaggeefster Liselotte Schüren van het Dagblad van het Noorden.

Overigens was ook de nieuwe burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, van de partij waarmee hij de waarde van het evenement onderstreepte. ‘Ik feliciteer de Commerciële Clubs met dit initiatief. We moeten nog veel meer samenwerken in het Noorden. Wat dat betreft zou het goed zijn om naast de Groningse, Friese en Drentse ondernemersprijs ook een Noordelijke Ondernemersprijs in te stellen’, aldus burgemeester Schuiling.

Voorzitter Harm Post van de Commercieele Club Groningen legde de aanwezigen nog even uit dat ze zich op het Suikerunieterrein op waardevol industrieel erfgoed bevonden.

Dat Pete Hoekstra een interessante gastspreker was, lag ook aan het feit dat de ambassadeur 65-jaar daarvoor was geboren in Huize Tavenier in Groningen. Hij is dus een geboren Stadjer, al kwamen zijn ouders uit Bedum en vertrok hij als klein kind naar de Verenigde Staten, naar de plaats Holland in Michigan. Hoe vaak krijgen we top-sprekers uit de internationale politiek te zien waarvan de wieg in Groningen stond?

In Nederland staat Hoekstra bekend als de ambassadeur die door Donald Trump werd aangesteld. Het was dan ook opmerkelijk dat Hoekstra aangaf een totaal ander persoon te zijn dan Trump. Dat is volgens hem iemand uit New York, waar ze veel meer dan in andere staten recht voor z’n raap zijn. ‘Ik heb niet dezelfde stijl als Donald Trump. Ik ben zelf van west-Michigan, waar je onze stijl kunt omschrijven als “Dutch-nice”’, vertelde Hoekstra.

Maar inhoudelijk bleek hij het toch grotendeels eens met de Amerikaanse president, die volgens hem zijn uiterste best doet om het ondernemers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Iets waar ze volgens hem in Brussel nog veel van kunnen leren.

In elk geval zorgde zijn betoog voor voldoende gespreksstof voor alle aanwezigen om na afloop bij te praten en de onderlinge contacten aan te halen.

Sneltekenaar en illustrator Corien Bögels heeft van de gezamenlijke bijeenkomst van onze clubs op 15 oktober jl. een prachtig beeldverslag gemaakt. Dit werd aan het einde van het diner geprojecteerd, maar helaas haperde net op dat moment de techniek, waardoor het verslag niet helemaal tot zijn recht kwam. Corien heeft het daarom op YouTube geplaatst, zodat u het nog eens op uw gemak kunt bekijken. Hieronder treft u de link naar het beeldverslag aan. Was u er niet bij, dan ziet u wat u heeft gemist!

https://www.youtube.com/watch?v=0cuXymTqNVc