Frans Kappenburg – ‘We klaren deze klus’

23 juni, 2020

Hij is een van de bekendste en meest succesvolle hoteliers van stad en provincie Groningen; Frans Kappenburg (70) heeft tijdens zijn loopbaan zeventien horecabedrijven opgezet en is druk doende geweest om zijn achttiende bedrijf – De Rietschans aan de oevers van het Paterswoldsemeer – door de coronacrisis te loodsen en fris en hernieuwd aan de cliënten te presenteren toen dat vanaf 1 juni jl. weer mogelijk was.

Je zou denken: deze coronacrisis hakt er wel in en ook Frans Kappenburg zou misschien wat uit het lood kunnen zijn geslagen. Maar nee. ‘Met mij gaat het prima! Ik geniet iedere dag van mijn bedrijf en ik ben positief ingesteld. Het komt allemaal weer goed: dat doen we gewoon!’, antwoordt hij op de vraag hoe het met hem gaat. Wat overigens niet wil zeggen dat hij er bepaald lichtvaardig over denkt. Integendeel ook bij Kappenburg en De Rietschans hakt de crisis er hard in, maar in elk geval heeft Kappenburg zijn strijdbaarheid niet verloren.

Frans Kappenburg was jarenlang eigenaar van het Eemshotel in Delfzijl, dat hij tot bloei wist te brengen. In de jaren negentig wendde hij het steven en ging naar Groningen waar hij eigenaar werd van het City Hotel. Dat verkocht hij in 2001, om een jaar later het in Groningen wereldberoemde WEEVA aan het Zuiderdiep te kopen, dat hij omdoopte tot Martinihotel. Maar in 2011 kwam de naam WEEVA weer terug, nu als restaurant binnen het Martinihotel. Het voert wat ver om alle zeventien bedrijven op te noemen.

Eén aankoop zou nogal een ’uitdaging’ worden: restaurant De Rietschans. Want kort na de opening in 2014 ging dat volledig in vlammen op. Twee jaar later stond er weer een nieuwe Rietschans. In september 2018 werd bekend dat Frans Kappenburg het Postiljon in Haren had gekocht. Hij was en is van plan op de plaats van de huidige benzinepomp een nieuw hotel te bouwen en op de plaats van het huidige hotel appartementen. De appartementen worden gebouwd voor mensen die comfortabel willen wonen en hospitality-diensten van het nieuwe hotel ernaast kunnen afnemen.

Kappenburg is eigenaar van het vastgoed, en besteedde de horeca-exploitatie uit, maar helaas moest de exploitant eerder dit jaar het faillissement aanvragen. Als er dus íemand is, die weet dat het leven van een ondernemer ups en downs kent, is het Frans Kappenburg wel. En daar komt dan nu de corona-crisis bij. ‘Ik moet je eerlijk zeggen dat wat ik in het verleden in Delfzijl met het Eemshotel heb meegemaakt er bij ons nog harder in klapte dan deze coronacrisis’.
Toch zijn er ook nu genoeg obstakels te overwinnen. Zo moeten de salarissen uiteraard worden doorbetaald. Gelukkig is er wel een vergoeding van negentig procent, maar daarvan is pas een deel uitbetaald.

‘Ook moeten we naar een corona-veiliger inrichting. Dat betekent dat we op het terras slechts 200 mensen kwijt kunnen in plaats van 400 en binnen slechts dertig personen’. ‘We hebben afgesproken dat we in blokken gaan werken, dus dat mensen niet allemaal tegelijk komen. En eerlijk gezegd lijkt me dat niet eens zo ongunstig: het kan ook zijn voordelen hebben, er komt meer structuur’.

Kappenburg is ook nog eigenaar van het Strandpaviljoen, waar de jonge exploitanten gelukkig ook weer enthousiast in de startblokken staan om terug te keren.


Waarom gaat Frans Kappenburg niet gewoon lekker achterover leunen en van zijn pensioen genieten?

‘Ik werk nog steeds met veel plezier. Ik ben al een paar keer eerder gestopt nadat ik een hotel had verkocht. Maar na een tijdje begint het toch weer te kriebelen. Ook nu vind ik het een hele uitdaging om kleine veranderingen aan te brengen in de zaak, zodat als de mensen straks weer terug komen, ze blij worden verrast!’

De Commercieele Club Groningen
Tussen alle bedrijven door heeft Kappenburg ook steeds tijd kunnen vinden voor activiteiten van de Commercieele Club Groningen. Daar blijft hij vol overtuiging lid van, al zou hij qua leeftijd ook naar de Senioren kunnen. ‘Nou ja: ik kom daar ook wel, omdat mijn vrouw daar lid van is. Ook heel gezellig. Maar bij de Commercieele Club tref je ondernemers die volop in het leven staan. Bovendien zijn er af en toe leuke sprekers, dus dat lidmaatschap bevalt mij prima!’, aldus Frans Kappenburg.