Evert de Niet: ‘Commercieele Club Groningen is zoveel méér dan zo maar dan een zakelijk netwerk’

23 juni, 2020

Evert de Niet, adjunct-directeur business development bij Coöperatie Dela,  uitvaartverzekeraar en -verzorger, is in meerdere opzichten een voorbeeld van wat de Commercieele Club Groningen voor haar leden kan betekenen. De Niet (65) heeft zijn sporen al lang en breed verdiend bij het bedrijf waar hij voor werkt, al is hij er nog even actief voor als toen hij een jonge hond was en aan het begin van zijn loopbaan stond. En aan een goed (zakelijk) netwerk ontbreekt het Evert de Niet ook niet, want wie kent hem niet, in Groningen en verre omgeving? Maar toch: hij blijft enthousiast lid van de Commercieele Club Groningen.

 ‘Ik ben lid geworden van de club in 1987. Dat was vooral omdat ik kennis op hoopte te doen over andere ondernemers en branches waar je wat van kunt leren en wat het is om bestuurder te zijn. Die verwachting is volledig uitgekomen. En nog steeds is het zo dat ik dankzij de Commercieele Club Groningen op plekken kom waar ik eerder nog ooit van gehoord had’, vertelt De Niet.

Hij begon zijn loopbaan in 1977 en ontwikkelde zich uiteindelijk tot hét boegbeeld van Algemeen Belang. ‘Mensen zagen mij als Evert van Algemeen Belang. En Algemeen Belang, dat was Evert’. In 2017 werd Uitvaartverzorger en -verzekeraar Algemeen Belang overgenomen door Dela. Dat is een coöperatie met ruim 3 miljoen leden. Daar komen straks nog bijna een miljoen leden van Yarden bij.

En van dit landelijke bedrijf dus, is De Niet adjunct-directeur business development. Een bijzondere functie omdat je je er, naast het netwerken,  intensief bezig houdt met nieuwe diensten en producten en daarvoor is innovatief denken cruciaal.

De Niet is ook intensief betrokken bij de realisatie van een eigen crematorium van Dela in Groningen. Het wordt het tweede crematorium in Groningen en komt bij het Hoendiep tussen Groningen en Hoogkerk. Dit crematorium opent waarschijnlijk in 2021. ‘Het wordt een crematorium met daarin de laatste kennis over duurzaamheid verwerkt; het meest duurzame crematorium van Nederland. We gebruiken houtskeletbouw en de oven is elektrisch in plaats van gas gestookt. De catering is straks ook biologisch’, aldus De Niet.

Dat het gebouw zo duurzaam wordt, is niet verwonderlijk want Evert is voorzitter van “GreenLeave”, de organisatie van de duurzame uitvaartbranche.

“Leuke uitdagingen”, zo vat De Niet zijn werkzaamheden en perspectief in twee woorden droogjes samen.

Maar het feit dat hij zijn handen vol heeft aan zijn werkzaamheden, een netwerk heeft van hier tot gunder en in een stabiele organisatie werkt, is geen reden voor hem om af te zien van het lidmaatschap van de Commercieele Club Groningen.

‘Nee! Zeker niet! Ik wil dat niet missen. Want, zoals eerder gezegd: ik vind het nog steeds geweldig om totáal andere bedrijven te leren kennen. Maar ook om een beetje de rol van ambassadeur van de uitvaartbranche op me te nemen en mensen te vertellen over mijn werk.’

‘Wat ik ook zeer boeiend vind, is dat je met andere ondernemers in aanraking komt. Wat dan zo fascinerend is, is dat alles waar je zelf als ondernemer mee bezig bent, ook bij anderen weer terugziet. Dat geeft inzichten. Dat boeit mij enorm. Om te zien hoe mensen vanuit hun eigen gedrevenheid kijken naar hún oplossingen die ze moeten vinden. De branches kunnen dan zeer verschillen, maar de mechanismes zijn vaak hetzelfde’.

Maar er is nog een andere reden waarom hij sinds 1987 lid is gebleven: ‘Je kunt er gewoon ook een beetje lol hebben! Als je mekaar kent, kun je hele goeie grappen maken. De sfeer is goed, dat vind ik nog steeds’

Een ander facet is dat de Commercieele Club Groningen een club is ‘met historie’. ‘Het is een beetje een voorname vereniging. In de jaren negentig heb ik samen met een aantal andere ondernemers in Groningen een business club opgericht. Die was heel erg gericht op het vergroten van de omzet bij de deelnemers. Maar op zeker moment weet je het wel: er zat geen ziel in. En dat is dus wat de Commercieele Club Groningen wél heeft’.