Eigenaren Jumbo’s Groningen boordevol ideeën en ambitie

20 maart, 2019

       

Leden Commercieele Club Groningen vol verbazing bij Maripaangroep /Jumbo Groningen

Zesenzestig leden van de Commercieele Club Groningen die met open mond van verbazing braaf zitten te luisteren naar inleidingen van twee van de meest opmerkelijke ondernemers van Groningen. Dat schouwspel viel maandag 4 maart waar te nemen tijdens een lezing in de nieuwste vestiging van Jumbo in Groningen, de Jumbo Foodmarkt aan de Boumaboulevard bij de Euroborg.

Nou, niet dat iedereen létterlijk met open mond zat te luisteren, maar iedereen luisterde toch met gróte aandacht naar de inleidingen van Paul Papo en Anrico Maat. Waaruit blijkt dat de Commercieele Club opnieuw een gelukkige hand had in het organiseren van een bedrijfsbezoek: de opkomst deze middag was opnieuw erg hoog en de sprekers hadden een bijna duizelingwekkend verhaal te vertellen.

Nee, we zullen niet overdrijven. Maar feit is wel dat het een uitzonderlijke prestatie is van twee ondernemers om in korte tijd praktisch vanuit het niets een klein supermarkt-imperium op te bouwen. Hoe ze dat hebben gedaan en wat hen inspireert en drijft om verder te gaan, was dan ook een interessant onderwerp voor de CCG-leden deze middag.

Paul Papo en Anrico Maat begonnen in het jaar 2002 met een eigen Jumbo-vestiging in Groningen, in de Oosterstraat. Ze hadden toen 65 medewerkers. Nu, zeventien jaar later, hebben ze vijftien Jumbo-vestigingen in het Noorden met 2300 medewerkers. Met dat aantal behoort de Maripaangroep, de holding waar de Jumbo’s onder vallen, tot de grootste private werkgevers in het Noorden. Dat de twee ondernemers zo succesvol zijn, is niet alleen een kwestie van hard werken maar er ligt ook een bedrijfsstrategie aan ten grondslag.

           

‘Samen uitdagingen aanpakken en verwachtingen overtreffen, dat is hetgeen wij dagelijks nastreven! Niet alleen in onze Jumbo-vestigingen, maar ook op ons kantoor’.  De Maripaangroep werd ook in 2002 opgericht. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een grote organisatie met niet alleen Jumbo-vestigingen, maar ook vastgoedprojecten en horecavoorzieningen. Jaarlijks trekken de winkels twaalf miljoen klanten en in 2020 moeten dat er twintig miljoen per jaar zijn.

 ‘Alles wat wij doen, doen we vanuit het hart’, vertelde Paul Papo. Maar ze houden hun hoofd er ook wel goed bij. ‘We ondernemen ook sterk vanuit een visie. In alles wat we doen moeten we ons onderscheidend vermogen vergroten en moeten we blijven innoveren. Dat is heel belangrijk voor de klantenbinding. Want een klant is een partij die nog geen beter alternatief voor jou heeft gevonden’.

Volgens Papo en Maat is het over het algemeen lastig in de retailbranche, mede dankzij branchevervaging. Het belangrijkste antwoord dat je daarop kunt geven, is dat je toegevoegde waarde biedt, dus dat je iets kunt bieden wat anderen niet hebben.

‘Bij ons zit die toegevoegde waarde onder meer in het inspireren op gezond, gemak en omgeving. En door in te spelen op de actualiteit. Zo is er veel vraag naar vegan-producten en daarom hebben we een zeer grote vegan-sortering. Er kwamen zelfs mensen vanuit Apeldoorn voor onze vegan-kerststol’.

De vestiging van Jumbo in de Euroborg is de grootste van Noord-Nederland. De gemiddelde besteding is er omhoog gegaan omdat mensen er verleid worden om lekkere, gezonde en verse producten te kopen. ‘Alles wat je hier ziet, wordt vers gemaakt’.

Een andere actuele trend is verduurzaming. Ook daarin wil de Jumbo Foodmarkt in Groningen voorop lopen. ‘En daarom zijn we vorig jaar begonnen met meelwormen, regenwormen en gefrituurde sprinkhanen. Dat leverde een geweldige hype op, zelfs de BBC kwam er op af. Maar in de basis hebben we deze producten nog steeds’.

De Jumbo’s van de Maripaangroep hebben ook de mogelijkheid van online bestellen en leveren. ‘Dat is geen winstgevende activiteit. Integendeel, het kost nog steeds geld. Maar, we willen ons marktgebied vergroten. En Jumbo’s die het niet aanbieden, blijven ook met hun normale producten achter in hun groei.’

Het hoofdkwartier van de Maripaangroep is inmiddels gevestigd in het pand van de graansilo in Groningen. De groep heeft ook een eigen speciaalbier laten ontwikkelen dat luistert naar de naam “Graansilo-bier”.

Alle leden van de Commercieele Club Groningen kregen, nadat ze hadden genoten van een diner met veel van de verse Jumbo-producten, een mooie fles graansilo-bier mee naar huis.