Eerste online bijeenkomst Commercieele Club Groningen succesvol verlopen

1 juli, 2020

                                                                        

Het eerste online club-evenement uit de geschiedenis van de Commercieele Club Groningen dat maandag 22 juni werd gehouden, is zeer succesvol verlopen. Zo’n zestig leden hadden zich van te voren  aangemeld en zij konden allemaal vanuit de eigen huiskamer meekijken hoe vier inspirerende persoonlijkheden uit bedrijfsleven en onderwijs werden ondervraagd door Joost van Keulen, voorzitter van de Commercieele Club.

De geïnterviewden waren Arno Donkersloot, directeur van Hooghoudt, Wouter Gudde, directeur van FC Groningen, Marco Out, burgemeester van Assen en Paulien Hietbrink, directeur Business & Administratie bij het Noorderpoort in Groningen. Het online evenement werd technisch mogelijk gemaakt door organisatiebureau ZieOmmeZijde. Inèz Falkena van ZieOmmeZijde vertelde dat zij sinds het uitbreken van de corona-crisis zeer geïnspireerd is om uit te vinden wat er allemaal wél mogelijk is, in plaats van om te blijven treuren over zaken die niet meer mogelijk zijn. 

‘Ik hoop dat het bij deze eenmalige online-editie blijft!’, zei voorzitter Joost van Keulen aan het begin van het evenement met een glimlach. Hij doelde daarbij op het feit dat er natuurlijk niets gaat boven bijeenkomsten waar mensen elkaar écht fysiek kunnen treffen. Maar toch: het was wel indrukwekkend om te zien hoe professioneel en creatief het evenement online werd weergegeven en de realiteit benaderde, waarbij mensen thuis van hun door de Commercieele Club bezorgde lunch konden genieten en ook vragen konden stellen aan de sprekers.

Het online verslag werd verzorgd vanuit theater De Kimme in Zuidlaren. De sprekers konden er plaats nemen op een uiterst karig en sober ingericht toneel, maar de technici konden vervolgens een zeer gezellige woonkamer rondom hen projecteren. Zelf zagen de sprekers alleen groene bankjes en een groen achtergrondscherm, maar voor de kijkers moet het er hebben uitgezien alsof ze in een peperdure en optimaal geoutilleerde studio zaten.

Arno Donkersloot vertelde hoe Hooghoudt de corona-uitbraak hoopt te kunnen overleven dankzij de verkoop van desinfectiemiddel gemaakt van alcohol. Ook is Hooghoudt een online proeverij gestart. En ondertussen werkt het bedrijf aan nieuwe jeneverdranken en nieuwe internationale marketing voor Groningse jenever. “Ergens voor staan: dat is de essentie van Hooghoudt!”, zo vatte hij de visie van Hooghoudt samen.

Ook FC Groningen heeft het bijzonder zwaar sinds de uitbraak van het coronavirus, zo vertelde directeur Wouter Gudde. ‘Maar we gaan dit overléven!’, aldus Gudde, die zeer blij was met steun van supporters en sponsoren. Het pijnlijkst was volgens hem het feit dat er afscheid genomen had moeten worden van elf collega’s.  ‘Wij hadden eerder uitgerekend dat de crisis ons een schade zou kunnen bezorgen van vijf miljoen euro op een omzet van twintig miljoen. Gelukkig worden we goed geholpen en wie weet valt het nog wat mee’, aldus Gudde.

Volgens Paulien Hietbrink van het Noorderpoort is het onderwijs sinds de crisis volledig veranderd. ‘Het is ons gelukt om het onderwijs in drie dagen tijd volledig digitaal te maken. Anders zouden we daar vast en zeker tien jaar over hebben gedaan’, aldus Paulien. Ze verwacht dat de school in september weer gewoon open gaat, maar dat een groot deel van de lessen online gegeven zal blijven worden. ‘Ik denk dat veel van de goede digitale zaken die nu zijn ontwikkeld, behouden kunnen blijven. Dan kunnen we straks met minimale capaciteit op de scholen werken en hebben we hopelijk capaciteit voor extra aandacht voor zwakkere leerlingen’.

Burgemeester Out van Assen toonde zich onder de indruk van het evenement van de Commercieele Club. ‘We zullen de nieuwe vormen van elkaar ontmoeten nodig blijven houden, ook na 1 september. Ik ga er vanuit dat de anderhalve meter samenleving dan gehandhaafd zal blijven. En we zullen veel meer per evenement gaan bekijken hoe we iets vorm zullen geven. Afstand houden blijft belangrijk en het blijft zoeken naar de nieuwe creativiteit. Ik wens jullie veel van die creativiteit toe’, aldus de burgemeester van Assen, die zal hebben vastgesteld het bij de CCG in elk geval aan creativiteit beslist niet ontbreekt.