De Economie en Corona

20 april, 2020

Het Coronavirus trekt een forse wissel op onze samenleving en economie.  Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk te zien in het ongekend aantal stijgende werklozen in de Verenigde Staten met ruim 6 miljoen personen per week sinds de uitbraak van het virus. Ook in Nederland beginnen de gevolgen langzaam zichtbaar te worden en in sommige sectoren verwacht men een enorme golf aan faillissementen. Overheden en centrale banken doen alles dat financieel in hun macht ligt om burgers en bedrijven te ondersteunen, maar gaat het genoeg zijn? Ook op de effectenbeurzen heeft het Coronavirus flink “huisgehouden”. Als het adagium klopt dat de effectenbeurzen altijd 6 tot 9 maanden voor lopen op de “echte” economie, is het interessant om de ontwikkeling van de koersen eens nader te beschouwen in de afgelopen maanden.

Na de forse koersdalingen op aandelenmarkten wereldwijd hebben de beurzen sinds eind maart de weg weer enigszins omhoog weer gevonden. Na de extreem snelle dalingen van ongeveer 30%  is het niet gek dat beleggers (te) hard afgestrafte aandelen weer kopen. Tegelijkertijd blijft de onzekerheid over hoe de economische motor weer op gang komt groot. De aangekondigde enorme steunmaatregelen stelden beleggers enigszins gerust. Centrale banken kopen en masse obligaties op, overheden steunen grote bedrijven als Boeing en Delta Airlines.

Echter, het verschil tussen Wall Street en Main Street  (de burger en het mkb) lijkt in de VS groter te worden. Het regent namelijk ontslagen in de Verenigde Staten. Grote Amerikaanse banken als JP Morgan en Wells Fargo reserveren al miljarden om verliezen op verwachte wanbetalingen op credit cards, hypotheekschulden en autoleningen op te vangen. Het IMF rekent op een economische krimp van 7,5% voor Nederland in 2020. En veel overheden zien de begrotingstekorten oplopen tot hoogtes die alleen in oorlogstijd vertoond zijn. Voor het consumentenvertrouwen en de kracht van het economisch herstel is het essentieel dat de lockdowns versoepeld worden. Dat we daarna niet meteen terugkeren naar de pre-corona situatie is een gegeven.

Het economisch herstel zal dus minder vlot verlopen dan het verval. Beurzen staan weliswaar lager dan aan het begin van het jaar, maar het recente koersherstel zou bij een langzamer dan gehoopte heropening van economieën en verdere aantasting van het consumentenvertrouwen weleens iets te voorbarig kunnen zijn. Het blijven zeer onzekere tijden en daarom willen zodra het mogelijk is een bijeenkomst gaan organiseren met als thema: “De Economie na Corona”. Hier willen we sprekers voor uitnodigen met specialismen in economie, onderwijs, overheid en uit de medische wereld. Immers dienen deze partijen op zoek te gaan naar een balans op welke wijze om te gaan met Corona in onze Economie.