28 januari, 2020
De grootste infrastructurele aanpak uit de geschiedenis van Groningen. Dat is zonder enige twijfel de aanpak van de zuidelijke ringweg. Een gigantische operatie die een investering vergt van zevenhonderd miljoen euro. Tientallen leden van de Commercieele Club Groningen kregen maandagmiddag 27 januari een uitvoerige toelichting op de achtergronden van dit project, de stand van zaken van de werkzaamheden en een beeld van de eindsituatie. Dat gebeurde in het Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid aan de Muntinglaan.
De medewerkers van Aanpak Ring Zuid hadden de op directieniveau hoogst verantwoordelijken voor het project ingeschakeld om de CCG-leden bij te praten. Dat waren Joost van de Beek van Rijkswaterstaat (projectdirecteur Aanpak Ring Zuid), Peter Westra van aannemer Koninklijke Oosterhof Holman, en Gerard Hoiting, algemeen directeur van de Roelofs Groep. Daarbij fungeert Aanpak Ring Zuid formeel als opdrachtgever voor een combinatie van zes aannemers verenigd in Aannemers Combinatie Herepoort.
‘De aanpak van de zuidelijke ringweg is een héel complex project. Mensen zeggen wel eens: “oh, er moet wat aan de ringweg gebeuren”. Maar was het maar zó simpel. Het gaat om de drukste verkeersweg van Noord-Nederland, waar elke dag inmiddels 220.000 mensen overheen rijden. De werkzaamheden worden uitgevoerd terwijl het verkeer door rijdt. En buurtbewoners die dicht aan de weg wonen mogen er geen hinder van krijgen. Deze klus is écht topsport!’, aldus Joost van de Beek.
De ombouw, die in 2017 van start ging, vergt in totaal zeven jaar. ‘Wat ik zo geweldig vind is dat de architecten er voor gezorgd hebben dat het een schitterende weg gaat worden, met onder meer rozen in bakken midden op de weg en Groninger baksteen verwerkt in de entree van de tunnel. En de weg is straks deels ondergronds, waardoor het Sterrebos straks een aaneengesloten park zal worden. Ik denk écht dat we als project de stad mooier zullen achterlaten dan we hem aantroffen. We voegen écht iets toe!’, aldus Van de Beek.
Ook Peter Westra van Oosterhof Holman was enthousiast. Hij vertelde dat hij blij was dat zijn bedrijf, als relatief klein familiebedrijf, aan het immense project, met daarin twee reusachtige Duitse aannemers, mee mocht doen. Hij was trots op het feit dat vorige zomer de Helperzoomtunnel kon worden ingeschoven, de ‘grootste tunnel die in Nederland ooit is ingeschoven’.
Wel zei hij spijt te hebben van het feit dat de aannemers hun successen te weinig hebben gevierd, waardoor in de regionale media de negatieve berichten wél aandacht kregen, maar positieve zaken die er ook meer dan genoeg te melden waren, helaas niet.