27 november, 2018
Leven ondernemers en onderwijs in twee verschillende werelden? In Groningen in elk geval niet! Mede dankzij de Commercieele Club Groningen zijn er momenteel innige banden niet alleen met het HBO maar óok met het beroepsonderwijs.
Maandagvond 26 november jl. was er namelijk een bijeenkomst waarbij leden van de Commercieele Club Groningen hartelijk werden ontvangen in de vestiging van het Noorderpoort aan de Hora Siccamasingel. De tientallen CCG-leden kregen er een copieus diner geserveerd door eerstejaars studenten Gastvrijheid en Toerisme. Tijdens de bijeenkomst maakte enerzijds de Commercieele Club duidelijk heel goed in te zien hoe belangrijk beroepsopleidingen zijn. En anderzijds liet de school weten contacten, maar ook adviezen en kritiek van ondernemers zéer op prijs te stellen om zo de opleidingen verder te verbeteren.
‘Dank u zeer dat wij hier te gast mogen zijn. Koning Willem-Alexander zei het al: MBO-ers zijn keihard nodig in de samenleving! Binnen de CCG vinden wij dat ook en daarom willen wij heel graag de verbinding ook met het beroepsonderwijs. Het mooiste zou zijn dat wij dan kunnen zeggen wat de behoeften zijn van het bedrijfsleven en dat jullie laten zien waar je zo trots op bent!’, zo zei aan het begin van de avond Heleen van Balen, vice-voorzitter en mede-organisator van de avond.
Tijdens de avond werden verschillende opleidingen gepresenteerd. Spreekstalmeester Harry Bouma van het Noorderpoort noemde het “een proeverij van alles wat onze school te bieden heeft”.
Eigenlijk viel de hele avond samen te vatten in een uitspraak van Corrie Eriks, directeur a.i. bij de School voor Business & Administratie van het Noorderpoort. Zij zei: ‘wij zijn overtuigd: alleen samen met bedrijven kunnen wij het onderwijs vorm geven.’
Het Noorderpoort maakte deze avond daarom glashelder dat ondernemers van harte welkom zijn wanneer ze suggesties hebben om beroepsopleidingen beter aan de praktijk aan te passen of om stages te verbeteren.
Maar gloednieuw is het streven niet om de contacten te verbeteren met het bedrijfsleven. Zo was oud-lid Ad van Rooy betrokken bij de oprichting van reclamebureau Jong Belegen waarin senior-ondernemers samenwerken met studenten. Ook enkele oud-studenten vertelden hoe ze succesvol zijn geworden als ondernemer dankzij het Noorderpoort.
‘Mijn conclusie: het was een leerzame avond voor beide kanten. Het zou eigenlijk een normale zaak moeten zijn om clubs als die van jullie uit te nodigen. En voor ons was dit ook een leerzaam staaltje relatiebeheer’, aldus Wim van de Pol namens het College van Bestuur van het Noorderpoort.
De avond werd op gepaste wijze afgesloten door de overhandiging van een meters lange koek door de mede-organisator van de avond Xandra Groenewold aan Wim van de Pol, Harry Bouma en Corrie Eriks.