Commercieele Club Groningen haalt noordelijke banden aan in Assen

16 oktober, 2017

 

 “Het Noorden moet het samen doen!”, zei onlangs de waarnemend commissaris van de koning in Drenthe, Jozias van Aartsen. Deze oproep is in elk geval uitstekend nagevolgd door leden van de Commercieele Club Groningen, het Commercieel Centrum Assen en Friese Zaken. Zij waren massaal ingegaan op de uitnodiging voor een bijzondere netwerkbijeenkomst op maandagavond 16 oktober in Theater de Nieuwe Kolk in Assen.

Eens per twee jaar is er een gezamenlijke bijeenkomst voor de drie noordelijke netwerkorganisaties. Dat gebeurde de laatste keer in 2015 in De Lawei in Drachten, en deze keer dus in De Nieuwe Kolk. Over twee jaar, in 2019, mag de Commercieele Club Groningen het noordelijke evenement organiseren.

De Nieuwe Kolk bleek in elk geval een uitstekende locatie: een zeer modern gebouw met uitstraling en volop ruimte, eerst voor de ontvangst en later voor het programma.

 

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de avond was een groot succes. Tenminste: te oordelen naar het geroezemoes en het gegons van pratende en netwerkende mensen. Er werden tal van visitekaartjes geruild, handen gedrukt en afspraken gemaakt. Kennelijk bestaat er bij noordelijke ondernemers wel degelijk behoefte om het netwerk over de provinciegrenzen heen uit te breiden en om ook eens een kijkje te nemen in andere provincies.

Trekpleister deze avond was prof. dr. Gabriël Anthonio. Hij werd aangekondigd als ‘een van de beste sprekers van Nederland’, en zou een lezing houden over leiderschap. Anthonio is bestuurder in de zorg, hoogleraar en gastspreker op congressen en conferenties. Aan de Nyenrode Business University is hij een van de hoogst gewaardeerde docenten.

Prof. Anthonio maakte zijn reputatie in veler ogen waar. Hij beloofde de luisteraars dat hij zou zorgen ‘voor een onvergetelijke avond’, vol prettige chaos, maar ook met veel onderling contact. In zijn lezing, waarin hij ook de Griekse filosofen Plato en Aristoteles aanhaalde, betoogde hij dat het bij goed leiderschap vooral gaat om de kwaliteit van het contact dat leiders hebben met medewerkers.

‘Als wij leiderschap willen tonen, moeten we moreel leiderschap tonen. Mensen gaan niet ergens werken vanwege de naam van een bedrijf, maar vooral vanwege een inspirerende baas en prettige teams. Als je jongeren wilt binden, laat dan zien welke waarden jij als leider vertegenwoordigt. Je moet je medewerkers weten te waarderen en hen de beste groeikansen geven.’, aldus de hoogleraar.

Voor toehoorders die het nog wat vaag vonden vertelde hij uit persoonlijke ervaringen met zijn autistische zoon, die hem had geleerd hoeveel je kunt bereiken door op je eigen wijze contacten te maken. Hij besloot zijn lezing met beelden van paarden in Friesland die waren omsloten door water. De dieren dreigden te verdrinken, maar een Friese vrouwelijke ruiter toonde leiderschap en leidde de paarden naar de vaste wal.

Na afloop van de lezing bestond er tijdens het diner volop gelegenheid voor leden voor de Commercieele Club Groningen om te netwerken en contacten te leggen met leden van het CCA en Friese Zaken.

Wie weet wordt het – met acceptatie van de culturele verschillen – toch nog eens wat met de onderlinge Noordelijke banden en een Noordelijke economische regio. Er ís in elk geval belangstelling voor…