Commercieele Club Groningen haalt banden met ondernemers Oldenburg verder aan

19 oktober, 2017

Tientallen leden van de Commercieele Club Groningen waren donderdag 19 oktober aanwezig bij een ontvangst van Duitse ondernemers en bestuurders uit Oldenburg in Groningen. Het betrof een ontvangst in restaurant DOT in het Ebbingekwartier in aanwezigheid van burgemeester Peter den Oudsten en de Duitse burgemeester Petra Averbeck van Oldenburg. Het Duitse gezelschap was naar Groningen gekomen om mee te vieren dat er nu tien jaar lang samenwerking is met de Duitse ondernemers onder de naam “Partners for Business”.

Aan de ontvangst in Groningen werd ook meegewerkt door de gemeente Groningen en de vier bedrijvenverenigingen VBNO, VBZO, WEST en Groningen City Club. De Duitse delegatie kreeg eerst uitvoerig informatie over Groningen middels een 3d video in het DOT, en vervolgens was er een rondwandeling door het Ebbingekwartier.

Volgens Dolf Vogd, oud-voorzitter van de Commercieele Club Groningen en een van de initiators voor de oprichting van “Partners for Business”, zijn de contacten met Duitse ondernemers in Oldenburg in tien jaar tijd aanzienlijk verbeterd.

Zelf nam Dolf Vogd afscheid als voorzitter van dit samenwerkingsverband, om het stokje over te geven aan Sieger Dijkstra, honorair consul voor Duitsland in Groningen. Sieger Dijkstra zei dat er misschien veel verbeterd is in de contacten, maar dat er ook nog veel te verbeteren valt. Zo is het voor de Nederlandse jeugd al lang niet meer voor de hand liggend om de Duitse taal te leren. ‘Duitsland lijkt tegenwoordig verder weg dan in onze eigen jeugd, toen wij vaak Duitse televisie keken. Ook zijn er nog belemmeringen in contacten tussen Nederlandse en Duitse ondernemers. Ik zal mijn best doen te helpen belemmeringen op te heffen en om verbindingen te maken’, aldus Sieger Dijkstra.

Burgemeester Peter den Oudsten was vol lof over de banden met Oldenburg. ‘De basis voor de economische ontwikkeling vormen tegenwoordig niet meer de landsgrenzen, maar de steden. Wij als stad Groningen doen het in economisch opzicht goed momenteel. Dat geldt ook voor Oldenburg en Bremen, steden waar we goed mee samenwerken. Wat Oldenburg betreft voelen wij ons al lang niet meer partners maar vrienden!’, aldus Den Oudsten.

 

Volgens Petra Averbeck, burgemeester van Oldenburg was het bezoek aan Groningen zeer de moeite waard. ‘Ik denk dat wij veel kunnen leren van Groningen. Op het gebied van de digitalisering is het indrukwekkend wat Groningen heeft gepresteerd. Maar we moeten ons realiseren dat het economisch zo goed gaat mede dankzij Europa en de samenwerking op stedelijk niveau tussen steden als Groningen en Oldenburg. Het is goed dat we zoveel gezamenlijke projecten hebben’, aldus burgemeester Petra Averbeck.