18 september, 2019
Bij de Commercieele Club Groningen hebben ze veel verstand van voetbal. Althans: van de economische- en marketingkant dan. Dat bleek maandag 16 september tijdens een bedrijfsbezoek van de CCG aan het Hitachi Capital Stadion (Euroborg) van FC Groningen. Het was het eerste reguliere club-evenement na de zomer en deze werd zeer druk bezocht. Meer dan zestig leden van de Commercieele Club waren naar het stadion gekomen.
Daar werden ze in de “Top Dutch Lounge” van harte welkom geheten door Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen en zelf ook lid van de Commercieele Club. Namens de CCG heette bestuurslid Lars Evers de vele aanwezigen van harte welkom.
Bijzonder aan deze bijeenkomst was dat de leden van de CCG niet alleen uitvoerige informatie kregen over het reilen en zijlen van de “trots van het Noorden”, maar vooral dat Wouter Gudde benieuwd was naar hun visie en ideeën.
FC Groningen heeft namelijk wel eens betere tijden gekend. De club is minder populair dan kort na de verhuizing vanuit het Oosterpark naar de Euroborg. Het aantal seizoenkaarthouders is afgenomen en het stadion is zelden uitverkocht. Bovendien is er met Wouter Gudde nu een nieuwe, jonge directeur.
‘Mijn voorganger Hans Nijland heeft fantastisch werk verricht. Hij heeft gezorgd dat de club van het Oosterpark naar het nieuwe stadion is gegaan en er financieel redelijk voor staat. Maar…tijden veranderen. Ook ben ik een ander mens dan Hans Nijland en daarom ga ik dingen veranderen’, aldus Gudde. Hij werkt momenteel aan een strategische visie voor de komende jaren voor FC Groningen. Hij heeft al zestig mensen geïnterviewd, maar was ook benieuwd naar de mening van de CCG-leden vanwege hun bedrijfsmatige achtergrond.
“FC Groningen heeft de potentie in zich om de vijfde club van Nederland te worden. Het heeft het achterland er voor en interessante bedrijven om als sponsor op te treden. De vraag is nu: hoe pakken we het aan?”, aldus Gudde.
Daarop werden de ruim zestig aanwezigen verdeeld in groepen, die allemaal vergaderden over suggesties en deze vervolgens opschreven. Ze moesten antwoord vinden op vragen als: “wie zij we als FC Groningen?” “Welk organisatiemodel past het best bij ons?” en: “Wat is ons verhaal naar buiten toe”.
Helaas: dé winnende suggestie kwam er niet uit deze avond. Maar dat was ook niet de bedoeling. Gudde heeft ze allemaal bewaard en kan er zijn voordeel mee doen voor de strategische visie die over een aantal weken zal verschijnen.
“Mooi dat alle aanwezige leden van de CCG vanavond even directeur betaald voetbal wilden zijn!”, stelde Lars Evers na afloop vast. Of het binnen het dieetadvies van FC Groningen past weten we niet, maar directeur Gudde kreeg als dank voor de ontvangst de traditionele koek van Knol aangeboden. Wie weet gaan de spelers wel extra presteren dankzij de vele plakjes koek die er uit te snijden zijn. Dan zou het bezoek van de CCG dus ook al op de korte termijn een positief effect kunnen hebben.