Chique bierproeverij in Glimmen voor Commercieele Clubs met top-spreker Willem Swinkels

24 oktober, 2018

Een spreker uit de hoogste regionen van ondernemend Nederland: dat zou je zeker kunnen zeggen van Willem Swinkels. Hij was de gastspreker die (veel) leden van de Commercieele Club Groningen maandagavond 24 september een onvergetelijke en in elk geval zeer informatieve avond bezorgde in restaurant De Kastanjehoeve in Glimmen. Willem Swinkels past in het rijtje van eerdere topsprekers die de Commercieele Club voor een lezing wist te strikken, zoals de oud-directeur Wim van der Leegte van de VDL-groep.

                       

Dat het een bijzondere avond zou worden, dat had de Commercieele Club Groningen van te voren al wel bedacht. Want Willem Swinkels is één van de bestuurders van de ‘Swinkels Family Brewers’ uit het Brabantse Lieshout, producent van onder meer het biermerk Bavaria. Deze Willem Swinkels is bovendien directeur van de moutfabriek Holland Malt in de Eemshaven, eigendom van de bierbrouwerij, en daarom wekelijks aanwezig in de provincie Groningen. Voor Willem Swinkels was het dan ook niet zó lastig om een lezing te geven in de opnieuw tot leven gewekte Kastanjehoeve in Glimmen, waar ze overigens Swinckels premium pilsner schenken.

De honneurs voor de verhinderde voorzitter Harm Post werden deze middag uitstekend waargenomen door bestuurslid Lars Evers. ‘Sorry mensen: Harm is tegenwoordig zzp-er, en dan heb je ook wel eens een klusje dat je voorrang moet geven’, vatte Evers de afwezigheid van Harm Post samen, tot hilariteit van de aanwezigen.

De zaal was bomvol deze middag. Helaas was Willem Swinkels nogal verlaat, waardoor de nieuwsgierigheid op de proef werd gesteld. Anderzijds bood dat wat extra gelegenheid om te netwerken, en daar werd gezien de levendige gesprekken dankbaar gebruik van gemaakt. Voor velen was De Kastanjehoeve overigens een herontdekking. Want vroeger heette de brasserie ook al Kastanjehoeve, maar de laatste jaren heette het ‘De Bourgondiër’. In oktober 2017 werd het etablissement heropend en kreeg het de oude naam Kastanjehoeve weer terug. De nieuwe uitbater is Jeroen Penninga. ‘Tot nu toe gaat het hartstikke goed. Qua omzet zitten we nu al op het niveau dat ik pas over vier jaar hoopte te realiseren’, vertelde hij.

Overigens waren deze middag ook ereleden Paul Dijkstra en Fred van der Werff aanwezig, evenals genodigden van de Commercieele Club Groningen Senioren en de Jongeren Commerciële Club Groningen.

                    

Willem Swinkels nam alle tijd voor zijn lezing, die hij gaf met een glas Swinckels-bier in de hand. Voor sommigen duurde de inleiding misschien wat te lang, maar anderen hingen ademloos aan zijn lippen. Iedereen kreeg alles te horen over het familiebedrijf Swinkels, waarvan nu de zevende generatie aan de touwtjes trekt. ‘Onze familie-filosofie is dat wij het bedrijf in bruikleen hebben van de volgende generatie. Bij ons staat continuïteit en bedrijfszekerheid van het familiebedrijf voorop!’, aldus Willem Swinkels.

Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers is nu het op één na grootste brouwerijbedrijf van Nederland en een van de grootste producenten van mout in Europa. Van de omzet komt een derde uit eigen land en twee derde uit ruim 130 landen buiten Nederland. Binnen Europa dragen vooral Frankrijk, België en Italië bij aan de omzet. Ruim een kwart van de omzet wordt behaald buiten Europa, waarvan een groot deel in Ethiopië.

Moutfabrieken

Familiebrouwerij Swinkels heeft in Lieshout al jaren een eigen moutfabriek. Maar In 2004 werd in de Eemshaven de tweede gebouwd, omdat die locatie per boot prima bereikbaar is en omdat de noordelijke boeren er hun brouwgerst na de oogst makkelijk naar de silo’s kunnen brengen. Inmiddels produceert Swinkels 405.000 ton mout per jaar, waarvan 100.000 voor eigen gebruik. De rest wordt verkocht aan andere bierbrouwers. ‘Er is in Nederland geen bier meer te krijgen waarin geen Holland Malt (mout) van ons is verwerkt’.

Volgens Willem Swinkels is de fabriek in de Eemshaven zeer succesvol. De fabriek is nu al een van de meest moderne in zijn soort ter wereld, en qua omvang de vijfde of zesde fabriek ter wereld. Maar de familie Swinkels, bekend van het merk Bavaria en van inmiddels vele andere merken, heeft ambitieuze plannen met de Groningse moutfabriek. Hier wordt mout gemaakt die verwerkt wordt in Bavaria, La Trappe, Palm of een van haar andere biermerken.

‘Het is een van onze speerpunten om van de fabriek in de Eemshaven de grootste en meest duurzame plant ter wereld te maken. We hebben daarover overleg met de provincie Groningen. We willen niet alleen dat de fabriek straks CO2-neutraal wordt, maar ook volledig van het gas als energiebron af gaat. Daarmee worden we de eerste mouterij ter wereld die volledig CO2 – neutraal wordt’, aldus Swinkels. En daarmee eindigde deze avond ook nog met een heel mooi nieuwsfeit, dat die avond nog terug te vinden was op meerdere nieuwssites.