CCG steelt show in Tweede Kamer met Knol’s koek

27 november, 2017

Eén van de meest leerzame en indrukwekkende ‘bedrijfsbezoeken’ van de laatste tijd. Dat kun je –  zonder andere bedrijfsbezoeken tekort te willen doen – zeker zeggen over de reis van de Commercieele Club Groningen naar de Tweede Kamer. Dinsdag 22 november brachten we namelijk een ééndaags bezoek aan de Tweede Kamer. ‘Wat een bijzondere en leerzame dag was dit! En het was bovendien ook nog eens héel gezellig’.

Dat we naar de Tweede Kamer gingen, was te danken aan één van onze leden, Carola Korenbrander. Zij kent namelijk de echtgenote van het Noordelijke VVD Kamerlid Erik Ziengs, en tijdens een gesprek met haar liet Carola zich ontvallen dat zij een bezoek aan de Tweede Kamer interessant zou vinden. Mevrouw Ziengs liet er geen gras over groeien en meldde dit aan haar man Erik, die enthousiast liet weten de Commercieele Club Groningen met alle plezier te willen ontvangen. Dat dat uiteindelijk een hele bus vol enthousiaste CCG’ ers, JCC’ers en CCGS’ ers zou worden, dat wist hij toen nog niet. Maar het héle gezelschap was meer dan welkom op woensdag de 22e november.

En zo kwam het dat een bus vol met leden van de drie clubs richting DenHaag vertrok. Mét medeneming van een – voor onze club kenmerkende  – anderhalve meter lange Groninger koek van de firma Knol, die voorzitter Harm Post zou aanbieden aan Erik Ziengs als dank voor het gastvrije onthaal.

Bij aankomst in Den Haag stond Betty de Boer (VVD en oud-kamerlid) ons al op te wachten. Bij de ingang van de Tweede Kamer bleek dat de koek er niet zo maar in mocht, en net als alle jassen en tassen en personen door de detectiepoort moest. Gelukkig bleek er in die koek niets anders dan de gebruikelijke ingrediënten als noten of rozijnen te zitten. In elk geval trokken we nogal de aandacht met de koek en enkele belangstellenden vroegen of het misschien om een ludieke actie rond de aardbevingen ging.

‘Wat gewéldig dat de Commercieele Club hier op bezoek wil komen’, betoogde Erik Ziengs in de fractiekamer van de VVD tegen het gezelschap. Maar hij was nog maar amper aan het woord, of er ging een schelle bel af. Ziengs moest onmiddellijk vertrekken omdat er een stemming nodig was. Dit voorval maakte meteen duidelijk dat het leven van een Kamerlid soms behoorlijk enerverend is, zo vertelde Ziengs, toen hij na de stemming weer terug kwam. ‘Gisteravond hebben we tot ’s nachts vijf uur vergaderd. Ik zelf maakte die hele vergadering niet mee en kon op mijn kamer een dutje doen. Maar midden in de nacht werd ik gebeld, en moest ik vliegensvlug naar de Tweede Kamer om te stemmen’, zo vertelde Ziengs.

Ziengs gaf de CCG´ers alle gelegenheid om vragen te stellen. Zo vroeg een van de aanwezigen of politiek in vergelijking tot ondernemerschap niet érg stroperig is. ‘Dat valt wel mee. Kijk: als ondernemer ben je vrij om risico te nemen en tien zaken tegelijk op te pakken. Dan is het niet erg wanneer twee van de tien fout gaan. Maar als politicus kun je je fouten echt niet veroorloven, want dat kan grote gevolgen hebben. Je moet zorgen dat tien van de tien zaken goed gaan. En als je wel een grote fout maakt, gaat je politieke kop er snel af’, zo betoogde hij. Volgens Erik Ziengs moet je als politicus zorgen dat je van alle markten thuis bent en zorgen dat mensen je mogen, want dan gunnen je collega-Kamerleden je ook eens wat.

Na afloop van deze inleiding was er een uitvoerige rondleiding door het gebouw van het parlement. We bezochten onder andere de negentiende-eeuwse huisbibliotheek, uiteraard de oude en nieuwe vergaderzaal van de Tweede Kamer en we woonden een plenaire vergadering bij.

Na afloop gingen we naar Nieuwspoort: dé plek waar politici en journalisten elkaar ongedwongen ontmoeten. Het bestuur van de CCG had overigens ook de andere Noordelijke Kamerleden gevraagd om aanwezig te zijn bij de borrel in Nieuwspoort na afloop en daar sloten zich William Moorlag (PvdA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Anne Kuik (CDA) en Agnes Mulder (CDA) bij ons aan.

Ook Jildau Schuilenburg, lobbyist voor Noord-Nederland in Den Haag, sprong nog even spontaan naar binnen toen ze op Twitter las dat we in Nieuwspoort met elkaar aanwezig waren. Contacten werden gelegd en telefoonnummers uitgewisseld.  Zo kwam Den Haag weer een stuk dichterbij voor ons. Het is zeker voor herhaling vatbaar.