Astronaut André Kuipers blijkt spreker van buitenaards niveau

26 juni, 2018

Hij verbleef een half jaar in het internationale ruimtestation ISS en met zijn verhaal kreeg astronaut André Kuipers ongeveer 200 ondernemers en young professionals in het fulldome theater van DOT helemaal stil. Kuipers gaf de leden van de Commercieele Club Groningen (CCG) en de Jongeren Commerciële Club (JCC) een uniek kijkje in zijn voorbereidingen op de grote ruimtereis en zijn verblijf in het ruimtestation. De ras-Amsterdammer ontpopte zich tot een spreker van buitenaards niveau.

De CCG had Kuipers als een van de topsprekers van dit jaar gestrikt voor een lezing van een uurtje. Maar niet voordat de zaal werd getrakteerd op een bijzonder voorproefje: een fulldome reisje door de ruimte. En dat reisje inspireerde de astronaut ook zelf, want uiteindelijk sprak hij – aangemoedigd door voorzitter Harm Post – twee uur lang over zijn ervaringen in de ruimte. Van de vele uren aan trainingen in verschillende landen tot ‘hoe ga je eigenlijk naar het toilet’ en de techniek van zo’n ruimtestation. Kuipers: “Dan kijk je naar een paneel vol knopjes. De teksten zijn in het Russisch. Technisch Russisch en in afkortingen. Zelfs m’n tolk snapte er niets van.”

Of van de drukke werkschema’s in het ruimtestation tot zijn beleving van het gevaarlijkste moment van zijn reis: het moment dat de ruimtecapsule door de dampkring komt bij de landing. “Voor angst is geen tijd. Het is een vorm van fatalisme. Je kunt er toch niets meer aan doen. Dan kun je er maar beter van genieten”, aldus Kuipers.

De CCG- en JCC-leden luisterden ademloos en raakten enorm geïnspireerd van het verhaal van Kuipers. “Hij kon perfect vertellen over hoe hij alles heeft beleefd”, vond Anton Broenink. “Wij kennen die wereld niet. M’n mond viel open van hoe enorm professioneel en gedreven je moet zijn om dit te kunnen bereiken.” “Hij leeft echt z’n verhaal”, aldus Johan Lindemulder.

“Het verhaal zorgt er ook voor dat je enorm relativeert”, zei Henk Bol. “We zijn hier op aarde maar zo ontzettend klein. En dan sta je een uur later alweer te praten over een ‘grote klus’. Groot? Nee, dat valt echt helemaal in het niet. Ik heb ademloos zitten luisteren. Ik heb zelfs twee uur lang niet op m’n telefoon gekeken.”

Iedereen realiseerde zich dus wel dat we als mens een klein stipje zijn in een enorm heelal. Maar bovenal genoot iedereen van een uniek inkijkje in het bijzondere leven van astronaut André Kuipers. En dat de hij het zelf naar zijn zin had, bleek ook wel uit het feit dat hij nog een uur lang aan de bar bleef doorpraten en nog net niet als allerlaatste naar huis ging. Vanzelfsprekend met een meter-lange Knol’s Koek – het traditionele cadeau voor sprekers – in zijn kofferbak.

Een uitgebreid verslag van deze lezing komt in de nieuwe Consigne te staan.